La Fundació Maurí

fundacio-mauriEs crea a partir de la voluntat testamentària de Josep Maurí i Serra, fill il·lustre de la Garriga, amb l’objectiu de conservar i divulgar el seu llegat. S’ubica a la seva casa natal i on residí fins a la seva mort el 1967.

Es constitueix l’any 1969 com a Fundació de caràcter privat regida per un patronat que en fa la gestió i la conservació. L’edifici s’estructura com a museu, sala d’estudis, biblioteca i arxiu, i disposa d’uns fons importants. La biblioteca guarda més de 5.000 volums especialitzats en art, literatura, història i religió procedents de la biblioteca particular de Maurí i de noves adquisicions de la Fundació. L’arxiu té més de 800 pergamins i diversos fons consultables. La col·lecció d’imatges aplega més de 90.000 fotografies (la majoria sobre la Garriga) i uns 2.000 clixés de vidre de diverses col·leccions. Té un important llegat artístic, especialment d’imatgeria religiosa, pintura barroca i mobiliari divers així com una mostra d’arqueologia local.

Josep Maurí i Serra (1912-1967)

Notari i historiador, home de profundes conviccions cíviques i religioses, és un dels promotors més dinàmics de l’activisme cultural de la Garriga. De ben jove s’integrà al moviment fejocista de Catalunya on trobà el marc adequat per a les primeres iniciatives. Fou impulsor del setmanari “El Congost” (1933-1936) i posteriorment de “La Hoja de Acción Católica”, denominada a partir de 1966 “Full Parroquial de la Garriga” (1939-1978).

La seva vocació per la història el portà a la publicació de diverses obres, com ara la “Història de la Garriga” en tres volums (1949-1954), “El santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós” (1952), “El Santuari de la Mare de Déu del Vilar de Blanes” (1952), població on va exercir de notari des de 1944. També “Els sants de la diòcesi de Barcelona” (1957) i “El convent de Blanes” (1958).

Així mateix, endegà una important campanya per a la restauració i conservació de l’església de la Doma a finals dels anys cinquanta.

Aquestes aportacions, juntament amb el llegat de les col·leccions d’art i fons documentals, són la culminació de la seva dedicació al servei de la cultura de la Garriga. El 2007, commemorant els quaranta anys de la seva mort, i en reconeixement a la seva tasca, va ser nomenat Fill Predilecte de la Garriga.

Fons documentals consultables

  • Arxiu de can Terrers
  • Arxiu Salvador - Torras
  • Arxiu Hemeroteca - Saraueta
  • Arxiu Cors – Pellicer
  • Arxiu fotogràfic i d’imatges
  • Arxiu Sancho Marraco

Més informació

fundacio-mauriFUNDACIÓ MAURÍ

Adreça:

C/ de Cardedeu nº 17
08530, La Garriga(Vallès Oriental)

Horari: Dimecres, de 16h a 19h i en hores convingudes

Web (provisional):www.fmauri.entitats.lagarriga.cat

Contacte: fundaciomauri@gmail.com

 

La Fundació Maurí

La Fundació Maurí

La Fundació Maurí

La Fundació Maurí

La Fundació Maurí
La Fundació Maurí