Durant les jornades modernistes, si desitgeu tastar menús modernistes, podeu fer-ho en els següents restaurants:
- AIRES DE LOLA 938 07 48 45
- CALÀBRIA 938 53 80 05
- EDELWEISS 938 41 81 24, diumenge dia 9/10
- EL CARRIL 938 71 83 48
- EL RACÓ 646 58 48 05
- EL MINI, LA GARRIGA 93 019 02 48
- JOVI 938 71 70 68
- LA GARRAFA 938 71 78 85
- PIZZERIA 1900 93 840 59 09
- TERMES LA GARRIGA 938 71 70 86, només per al SOPAR DE GALA del 8/10
- VINÒMIC 931 29 82 70
L’estiueig com a fenomen social i cultural va ser un agent transformador del paisatge urbà i social des de finals del s XIX.
Si l’arquitectura modernista de les cases ha estat l’expressió de l’estil de vida burgès, el tipus de cuina que practicaven i consumien les famílies estiuejants també era un indicador de l’estatus social que posava de manifest l’abisme entre la vida rural de les famílies locals, amb les que venien de fora.
La cuina modernista, té elements de la cuina popular, la que cuinaven les dones que treballaven com a cuineres a les cases d’estiueig, combinada amb certa sofisticació que les senyores solien ensenyar-les noves receptes perquè incorporessin receptes més luxoses.
En paraules de Jaume Fàbrega, historiador i autor del llibre “La cuina modernista”, “la grandesa de la cuina modernista va ser que va unir la tradició francesa amb les receptes catalanes de tota la vida i així va néixer la nostra gastronomia moderna”.
“Catalunya mirava molt cap a l’exterior, especialment cap a França, i això va ser molt enriquidor”.
Així, durant el modernisme van néixer i es van consolidar alguns dels plats més típics com el fricandó, l’escudella i carn d’olla, la botifarra amb seques, el suquet de peix o l’arròs a la cassola. Plats que perviuen encara als restaurants que fan cuina tradicional catalana.