Fotografia: Centre de Documentació Històrica de la Garriga

Raspall va deixar la seva petjada a molts espais de la Garriga. Descobreix-la amb els recursos turístics i patrimonials del municipi!

Manuel J. Raspall és l’arquitecte modernista més important del Vallès Oriental. La seva obra arquitectònica destaca perquè és molt diversa: va projectar des de places de toros, teatres i cinemes, fins a fàbriques i magatzems, passant per diverses tipologies d’habitatges. Són precisament una tipologia d’habitatges, les torres d’estiueig, la part més reconeguda i abundant de l’obra de Raspall. A més, la seva obra es va anar adaptant als nous temps, passant del Modernisme al Noucentisme i, ja al final de la seva carrera, a l’Art Déco.

Raspall també va ser arquitecte municipal de la Garriga i d’altres pobles, de manera que va tenir una influència decisiva a l’hora de planificar-ne el creixement urbanístic. Entre les seves obres com a arquitecte municipal i els encàrrecs privats que va dur a terme, Raspall va fer unes 765 actuacions!

I va ser un personatge molt polifacètic, molt interessat per la cultura i molt implicat socialment. Va redactar obres de teatre, va escriure a la premsa, va fer exposicions de pintura, va col·laborar en l’organització del Teatre de la Naturalesa, va organitzar i participar a les tertúlies de la Fonda Europa i del Balneari Blancafort, va dissenyar molts dels interiors i dels elements mobles de les torres d’estiueig que construïa...

A la Garriga, pots descobrir el Llegat Raspall arreu, fins i tot al cementiri, on va dissenyar la portalada d’accés on hi té la tomba. Però, per seguir les petjades de l’arquitecte a la Garriga, el millor és que aprofitis qualsevol de les opcions de l’oferta turística i patrimonial del poble:

Les visites guiades sobre el Modernisme i l’estiueig que programa el Centre de Visitants i la senyalització interpretativa que pots trobar passejant pels carrers del poble.


La Garriga que va imaginar i dibuixar Raspall va abandonar l’herència rural dels segles anteriors i va encaminar el poble, per bé i per mal, cap a la vila de serveis que ha arribat al segle XXI. Els carrers que trepitges cada dia també són Llegat Raspall!